TORNAR

Neix el primer directori conjunt d'empreses de disseny i impressió de la comarca

El que es vol és identificar la marca “Igualada” com a una àrea excel·lent en el serveis d’impressió per a nous mercats nacionals i internacionals

economia
Divendres, 21 febrer 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Els  26 estudis professionals de disseny, agrupats en l'associació disseny=Igualada i les prop de 20 empreses d'arts gràfiques de la Conca d'Òdena han sumat esforços per crear el primer directori que permeti a les empreses que necessitin serveis d’impressió o bé de disseny, trobar les diferents ofertes existents a la zona de manera agrupada a http://impressioigualada.com, i sota el títol ''impressió+disseny=igualada''.

Logotip d' ''Impressió+disseny=igualada''

Trobada entre impressors i dissenyadors

La iniciativa neix amb la voluntat d’identificar la marca “Igualada” com a una àrea excel·lent en el serveis d’impressió i amb la voluntat d’arribar, amb aquesta oferta conjunta, a nous mercats tant nacionals com internacionals. D’aquí que el directori està editat de moment en tres idiomes, català, espanyol i anglés i es preveu anar ampliant-lo en funció dels mercats.

Va ser en el debat que es va produïr en la trobada conjunta entre una bona part dels impressors i dissenyadors que va tenir lloc el dia 19 de juliol de l’any passat, que es va consensuar que fos la capital de la comarca la que identifiqués aquesta oferta, ja que la majoria de les empreses estan repartides entre la mateixa Igualada i Òdena.

Disseny i impremta, dos sectors estretament lligats

També és important destacar la relació directa entre els sectors de la impremta i el disseny al territori. Ja ho comentaven els responsables de disseny=igualada en una entrevista que els va fer en Jordi Cuadras pel Diari d’Igualada just ara fa un any; El potencial del sector a element singular de identificació i alhora de potenciació econòmica no havia estat identificat i és en aquesta relació que històricament hi ha hagut entre el disseny i les arts gràfiques, que tenia sentit treballar-hi i agrupar-lo.

Un sector amb una gran tradició

Els antecedents de les arts gràfiques concretament a Igualada vénen de molt lluny. Trobem les primeres referències en la “Història d’Igualada” de Mn. Joan Segura on es parla de la primera impremta l’any 1832. Això vol dir que és un sector amb una gran tradició que ha portat que, en la seva evolució, s’hi trobin ara les empreses més importants del sector i més concretament en l’especialitat del packaging.

Els pioners dels dissenyadors a Igualada havien estat els anomenats “dibuixants” de l’època que treballaven, majoritàriament, en les impremtes locals. El coneixement de la tècnica i la seva creativitat els permetia, de manera simultània, oferir serveis gràfics associats a d’altres sectors empresarials o bé dins dels difernts ordres de l’àmbit social i cultural, i en els temps independitzar-se formant els primers estudis professionals a la zona. És just recordar la feina feta pels Mula, Rosich, “Mini” , Balsells, Marcial, Cuadras, Soriano, Ribera... així com tants d’altres, que han aportat una gran riquesa gràfica als diferents esdeveniments que s’han portat a terme al llarg del temps i que suposen una fonamental aportació al patrimoni artístic visual d’Igualada i comarca. És evident que impressors i dissenyadors comparteixen, històricament, el mateix “ADN”.

És a partir d’aquesta base i amb aquesta afinitat que han anat evolucionant conjuntament els dos sectors fins a l’actualitat. Disseny=igualada agrupa un total de 26 estudis professionals i les arts gràfiques prop de 20 empreses, que encara poden augmentar amb les darreres incorporacions que es van produïnt. Cal destacar, pel que fa a les arts gràfiques, la capacitat d’adaptació al temps de crisi que hem patit a la zona ja que, més enllà de manternir les seves estructures, han fet un esforç complementari d’inversió i de renovació tecnològica constant. Aquest fet ha permès que actualment el potencial sigui enorme i que no calgui una renovació estructural del sector per esdevenir competitiu. És una realitat latent que juga molt a favor de la seva capacitat de creixement en el futur immediat.

Pot ser una peça clau del futur cluster del paper

De l’experiència de tants anys de professionalització i evolució conjunta neix aquest nou projecte. Els valors de la qualitat, la bona relació d’aquesta amb els preus i l’agilitat en les entregues sumades a una gran adaptació a les necessitats dels clients, fan que calgui tenir el compte les propostes que fan els professionals de la impressió i disseny a Igualada. “Impressió+disseny=igualada” vol evidenciar aquesta singularitat i la seva associació amb Igualada. Com ens comenten els responsables de disseny=igualada: “L’objectiu fonamental d’aquesta proposta és que, quan una empresa, sigui quina sigui la seva localització, necessiti serveis d’arts gràfiques pensi sempre a Igualada, com a una alternativa competitiva que calgui tenir en compte.

Com ells mateixos també expliquen, ”Pensem que aquesta iniciativa pot esdevenir una peça important del futur cluster del paper que, des dels sectors polítics, s’està impulsant a la comarca”.


1 Comentaris

A

Albert

Igualada

21 de febrer 2014.12:44h

Respondre

Genial! Enhorabona.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.