TORNAR

El ple d'Igualada aprova per unanimitat el Pla de Reindustrialització del sector Tèxtil

Es vol captar el retorn de la producció tèxtil cap a Europa

politica
Dimarts, 21 gener 2014. 20:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'Ajuntament d'Igualada ha aprovat per unanimitat el Pla de Reindustrialització del Sector Tèxtil  que té com a objectiu d'enfortir el clúster del tèxtil de l'Anoia captant part del retorn cap a Europa de la producció d'aquest sector.

A través d'aquest pla l'Ajuntament d'Igualada tindrà una eina a través de la qual promocionar la ciutat, i per extensió la Conca d'Òdena, com a territori especialitzat en produccions tèxtils de qualitat i amb alt valor afegit.

Aquest pla, elaborat pel consistori de manera conjunta amb les agrupacions tèxtils locals Fitex i Fagepi, contempla diferents mesures per a donar a conèixer els productes que es fabriquen al territori i contribuir també a captar inversions. Es tracta d’un pla similar al projecte estratègic Igualada Capital Europea de la Pell de Qualitat, que es va aprovar per unanimitat el passat mes de maig i que, en aquest cas, reunia accions d’impuls del sector adober, l’altre referent industrial de la capital de l’Anoia. Segons explica la tinent d’alcalde de Dinamització Econòmica, Àngels Chacón, “l’objectiu és clar, posicionar-nos per a captar producció i possibles inversions”. Apunta també que les conclusions d’un estudi elaborat recentment per les agrupacions tèxtils locals evidencien que "estem passant del low cost a una necessitat creixent del mercat d’obtenir peces de qualitat". Afegeix, a més, que “cada cop més experts apunten que s’estaria produint un retorn progressiu de part de la producció i volem posicionar-nos i ser atractius". La clau per a recuperar el sector, al seu entendre, passa per "rellançar la imatge d'Igualada i l'Anoia com a referents del punt i la moda, perquè el punt és la nostra especialitat i ens diferencia de la resta de territoris que treballen el tèxtil". Tot i que contempla accions noves, el Pla també aglutina algunes propostes que ja funcionen des de l’any passat, com ara l'Igualada Fashion Backstage, Punt d'Origen de la Moda, una campanya per a promoure el sòl industrial disponible al territori, promocionar l’experiència de la mà d’obra i la indústria locals, i captar empreses del sector que vulguin produir a la comarca de l'Anoia. Destaca també la creació d'una planta de prototipatge, que ha de donar servei al centenar de petits tallers tèxtils que hi ha a la ciutat i permetre’ls augmentar comandes i, per tant, producció. Àngels Chacón, però, avança que aviat s’hi sumaran accions de promoció del sector tèxtil com ara "el llançament de material corporatiu, la creació d'una pàgina web, i activitat promocional i de màrqueting com poden ser vídeos virals i aplicacions per a mòbils". Actualment, a la comarca de l'Anoia hi ha més de cent empreses tèxtils que apleguen gairebé dos mil treballadors i generen tres-cents milions d’euros de facturació agregada. El sector fabrica avui uns quatre milions de peces de roba anuals però, amb els mitjans disponibles, podria incrementar el volum fins als sis milions. Les seves previsions, si s’assoleix aquesta fita, són no només augmentar la facturació considerablement, sinó generar també al voltant de quatre-cents llocs de treball.

El portaveu del grup socialista, Jordi Riba, ha manifestat el seu vot favorable al pla demanant a l'Ajuntament que es fes èmfasi en la formació: ''cal tenir en compte que la producció que retorna no és producció com la que tradicionalment s'havia fet a casa nostra. Caldrà fer importants inversions en maquinària de darrera generació, i hi haurà d'haver personal molt qualificat''. Riba ha dit que el seu vot favorable era ''un vot de confiança a l'equip de govern'', però ha afirmat que havien trobat a faltar ''criteris d'avaluació de la implementació d'aquests plans''. ''Volem saber quins resultats en matèria de creació de nous llocs de treball suposa -ha dit Riba-, ja que creiem que la creació d'expectatives a la ciutadania pot ser perillós en el sentit que aquestes es poden veure frustrades''.

Joan Agramunt, portaveu del grup popular, també ha explicat el seu vot favorable al pla afirmant que ''això ens dóna una nova oportunitat com a territori a l'hora d'assumir les comandes més petites en quan a volum''. Ha afegit que el pla va en benefici ''d'un dels sectors estratègics de la nostra ciutat, que opta per la millora de la seva competitivitat, la internacionalització, i l'augment del valor afegit''.

El portaveu de Plataforma Per Catalunya, Robert Hernando ha defensat el seu vot favorable afirmant que ''és un pla que s'ha fet bé i s'ha fet una bona feina, i creiem que pot ser positiu per la ciutat''. De totes maneres ha afegit que han ''trobat a faltar que el pla incideixi en el perill de la competència deslleial. Volem que la feina que arribi sigui feina de qualitat i no com la que es dóna en els tallers clandestins que hi ha a la ciutat, que treballen sense assegurança i sense pagar impostos''. ''Volem que la que vingui sigui feina de qualitat'' -ha declarat Hernando.

En la seva intervenció, Robert Hernando ha rebut xiulets per part del públic. L'alcalde, Marc Castells, ha hagut de cridar a l'ordre demanant respecte pels regidors democràticament escollits.



7 Comentaris

J

Joan

igda

25 de gener 2014.12:43h

Respondre

Josep.
El altra invitat, al debat que mencionàs, es el Sr Toni Oliver, Professor en Direcció de Empreses de la Universitat, Ramon Llull, i ex Directiu, en variàs Empreses del sector Tèxtil.
La... Llegir més meva impressió sobre el debat, es també, que el Govern Municipal, amb el tàndem Castells/Chacon, ens estan venen no se si motos, pro si que lo que predicant i diuen, esta mol lluny de la realitat.

Aprofito, per felicitar al Sr Jordi Cuadras, per la forma impecable i molt professional ,en que va dirigir el debat.
Al meu entendre, estem davant, un excel·lent jove periodista, amb un futur brillant. Temps al temps.!!!!!!

Nota.
Si voleu veure el debat, entreu a Canaltaronja-anoia-el debatdelasetmana.
I cada un , tregui las seves conclusions.

J

Josep

igda

24 de gener 2014.12:06h

Respondre

Dijous a las 9 del vespre, debat al canal taronja, sobre el possible retorn del tèxtil,a Igualada.
Per una banda, el Director de Fagepi, Sr David Garcia, per altra banda, un Catedràtic, que no... Llegir més recordo el nom.
Seguint el debat, vaig a arribar a una contundent conclusió.
Fagepi,i El Govern Municipal, fan volar coloms, no se si per ignorància, ( Cosa que no crec ) o por Populisme , i axis crear falsàs especificatives, pensant en las pròximes eleccions, al fer creure a la ciutadania, que fan alguna cossa, per superar aquest drama del paro.
M’agradaria ser mes Optimista, pro Igualadins, ens estan venent una MOTO MOL GROSSA.
VERGONYÓS!!!!!!!!!!

J

Ja ni ha prou !!!!

Igualada

22 de gener 2014.17:33h

Respondre

El Sr Jordi Riba diu:
”Creiem que la creació d’expectatives a la ciutadania pot ser perillós en el sentit que aquestes es poden veure frustrades”

Jo també crec lo mateix. i afegeixo, que lo... Llegir més que no es pot , permetre, es que el actual Alcalde, cada setmana, ens sorprengui, amb mesuràs excepcionals, de ” Champion League”
Jo i els meus companys. estem fen una llista, de las promeses, que casi cada setmana, ens anuncia el Sr Alcalde.
Tres mesos abans de las eleccions, las publicarem, per desemmascara , la poca serietat, de aquest govern municipal, presidit, pel Sr Castells.
”Las que las anuncia en Angles, las traduirem al Català, per que el ciutadans, de a peu , sàpiguen a quin extrem de populisme, hem estat sotmesos. ”

M

Maria

Igualada

22 de gener 2014.15:24h

Respondre

Sí, sí a bones hores! I perquè tant el govern anterior com l’actual no vàren intentar que les empreses textils de la ciutat tanquessin? Es podia haver fet molt!! Però, no! Ara venen eleccions... Llegir més i ara comencem a canviar bancs, arreglar carrers, i a fer alguna petita cosa (no gaires pq no n’hi ha) per fer veure que s’ha fet alguna cosa. Ara,és el moment de demanar als ciutadans que els votem, i es clar després fins els propers quatre anys no t’he vist.

P

Pepe

igda

22 de gener 2014.12:48h

Respondre

Quan era mort, el combrega-vant.

Y

Y vamos para BINGO.

igda

22 de gener 2014.12:43h

Respondre

El nom molt pum-pos !!!!!, i si per començar, es demanes ,a algun de aquests empresaris que surten a la foto, retornessin una part de la producció, feta a Xina ,a Igualada.
Amb aixo tant senzill,... Llegir més ja es podria crear alguns centenars de llocs de treball.

J

Jordi

Igualada

22 de gener 2014.10:16h

Respondre

A bones hores....

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.