TORNAR

Les seus d'ERC i ICV d'Igualada apareixen pintades per contraris al procés de Bolonya

El conflicte més actual de la política catalana també s'intensifica a l'Anoia

societat
Dijous, 26 març 2009. 16:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Les protestes contra el Pla Bolonya també s'han intensificat a l'Anoia, en concret contra dos dels partits polítics del govern de la Generalitat. Aquesta matinada, les façanes de les seus d'ERC i ICV d'Igualada, situades al carrer Òdena número 37 i a l'avinguda de Barcelona respectivament, han patit l'acció d'uns desconeguts, que han escrit consignes com "ERC=culpables" i "ICV=repressors", i han ruixat amb pintura vermella el rètol i part de les parets (veure imatges). La protesta fa referència al conflicte universitari pel procés de Bolonya, que enfronta part dels estudiants amb la Generalitat i els rectors, i que avui mateix pot agreujar-se encara més per una nova manifestació a Barcelona.

Pancarta a Capellades en suport a l'estudiant en vaga de fam contrari a Bolonya, Tomès Sayes

Imatge de la seu d'ICV-Igualada aquesta matinada

Imatge de la seu d'ERC-Igualada aquest matí

En un correu enviat a Anoia Diari sota el nom de "resistència i llibertat", els autors d'aquestes dues accions les justifiquen per "la culpabilitat i complicitat en els fets de les últimes setmanes" de tots dos partits. A Capellades han aparegut dues pancartes sense signar, que coincideixen amb els autors de les pintades a l'hora de mostrar la seva "solidaritat amb la vaga de fam duta a terme del jove de la Universitat Autònoma Tomàs Sayes i en contra de l'aplicació autoritària del Pla Bolonya". Tots dos col·lectius, que semblen vinculats a l'anomenada esquerra independentista extraparlamentària, han volgut expressar el seu rebuig cap a les autoritats universitàries i polítiques catalanes "per permetre que això hagi hagut d'acabar amb la hospitalització d'en Tomàs i la repressió dels mossos d'esquadra cap al moviment estudiantil".

Davant les pintades, el president d'ERC-Igualada, Oriol Solà, ha dit que "si algú té alguna cosa a dir-nos el local d'ERC està obert: preferim que [els autors de les pintades] expliquin les seves inquietuds en contra del Pla Bolonya o el que sigui". Així, Solà ha ofert el partit republicà per fer arribar qualsevol tipus de quiexa a l’ajuntament, les conselleries de la Generalitat o "qui sigui", perquè "xerrant és com la gent s'entén, i fer pintades i aquest tipus d'accions no és una manera lògica de demanar res". Més enllà de voler donar protagonisme a la pròpia pintada, doncs, Solà ha reiterat que és la manca de diàleg i sentit el que més els preocupa en relació a l'acció, i ha afegit que "tots estem d'acord amb la universitat pública, però nosaltres apostem pel diàleg i la tolerància, mentre que accions com aquesta diuen molt poc de la voluntat de diàleg, tolerància i democràcia dels qui l'han fet".

La regidora d'ICV i primera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament d'Igualada, Montserrat Mateu, ha coincidit amb Solà en lamentar que es produeixin situacions d'aquestes tipus perquè "hi ha vies que permeten canalitzar el diàleg". En relació a Bolonya, Mateu ha afegit que és un tema complexa però pensa que "és una oportunitat perquè els nostres estudiants es puguin homologar amb Europa". Tot i fer una aposta clara i valenta pel procés, però, ha manifestat que cal "garantir que s'esvaeixin els dubtes dels estudiants en aspectes com el tema del finançament". Fa pocs dies, en un altre acció de protesta aquest cop no anònima, membres del Sindicat d'estudiants dels Països Catalans (SEPC) de l'Anoia van enganxar cartells a la seu d'IC-V Igualada, "per la seva polí­tica respecte l'intent de privatització de la Universitat Pública a través del Pla Bolonya i, en especial, per la brutal actuació dels Mossos d'Esquadra liderats pel conseller Joan Saura".

La relació d'ERC i ICV amb el Pla Bolonya

Els autors de les dues pintades d'Igualada diuen que "ERC i el conseller Huguet són culpables de l'agreujament de l'estat de salut d'en Tomàs Sayes, el qual va ser hospitalitzat després de 31 dies en vaga de fam per demanar un procés de diàleg abans d'aplicar el Pla Bolonya i no ser escoltat." A nivell nacional, ERC diu apostar pel diàleg entre totes les parts per desplegar el procés de Bolonya, alhora que dóna ple suport als màxims responsables catalans, el conseller d’Innovació, Universitats i Empreses [i membre d'ERC] Josep Huguet, i la comissionada per a Universitats i Recerca, Blanca Palmada. Segons el secretari d’Imatge i Comunicació, Ignasi Llorente "a ERC sempre hem defensat que més Bolonya és menys Espanya, perquè malgrat els inconvenients i mancances del pla, és una magnífica oportunitat per acabar amb un model universitari espanyol autàrquic, retrògrad i burocràtic". Alhora, Llorente "reclama de l’Estat espanyol els recursos necessaris perquè sigui aplicat amb plenes garanties i hi hagi una dotació suficient de beques".

En relació a ICV, els protagonistes anònims de les dues pintades diuen que "tan el partit com el conseller Saura són culpables de la repressió brutal que els mossos d'esquadra han aplicat contra els estudiants i que ja fa temps que apliquen contra els moviments socials i els treballadors catalans". El conseller d'Interior i president d'aquest partit, Joan Saura, ja fa temps que manté una relació molt dolenta amb bona part dels estudiants i moviments socials catalans.

Un conflicte enquistat

L’escalada de tensió entre les autoritats universitàries catalanes i un sector important dels seus estudiants fa mesos que dura i sembla lluny de decréixer. Totes les parts coincideixen força en què cal corregir aspectes del nou Espai Europeu d’Educació Superior, més conegut com a Procés de Bolonya, com per exemple millorar el finançament. Tot i això, mentre els primers defensen seguir amb la implantació, la majoria d’associacions estudiantils defensa la paralització del procés.

Les manifestacions, ocupacions de facultats i talls de circulació en protesta per la implantació d'aquest pla fa dies que se suceeixen. La setmana passada, arran de diverses i contundents càrregues dels Mossos d'Esquadra després de desallotjar l'edifici central de la UB, el cas va comportar un sacseig important en la política catalana que arriba fins avui. Ahir mateix, tots els grups parlamentaris, inclosa ERC, van donar el seu suport als rectors de universitats públiques catalanes. Després de noves ocupacions o reeocupacions de diverses facultats, avui hi ha convocada una nova manifestació estudiantil a la plaça Universitat de Barcelona, a les 8 del vespre que segueix ocupant espais mediàtics.

Més informació:

En la nostra secció de Cartes als lectors, podeu llegir un escrit del sindicat SEPC-Anoia que, sota el títol "Per què diem no a Bolonya?", recull bona part de les protestes dels estudiants contraris a aquest procés.

Video resum de TV3: Pla Bolonya, a favor o en contra?

Especial Bolonya, bloc d'estudiants en contra del pla

El Procés de Bolonya al Departament d'Universitats de la Generalitat de Catalunya


16 Comentaris

J

Joan

Igualada

27 de març 2009.18:52h

Respondre

I els estudiants que ara protesten, faran el mateix que fan els que ara governen, d’aqui uns anys.

la hitoria es basa en la hipocresia

la intolerància és en la base de l’esser humà

No dubto... Llegir més ni un moment en que les víctimes seran butxins

a

anem

27 de març 2009.15:04h

Respondre

La memòria històrica d’IC-V és molt dèbil!

Mireu aquest cartell que va publicar el 2003 per fer-se propaganda (http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/367069)

Els reprimits ara... Llegir més són els repressors!

a

avia

27 de març 2009.14:59h

Respondre

M’alegro que les estudiants s’alcin. Els polítics desde les seves poltrones xerren i celebren el maig del 68 i van a fer-se l’il·lustre a Cal Progre.

No se n’adonen que ells, que abans... Llegir més eren els reprimits, ara són els repressors?

Endavant el moviment estudiantil català!

Canya a Bolonya i als polítics botiflers!

u

uriel

27 de març 2009.14:12h

Respondre

A tots els que desacrediteu aquesta acció pel seu mètode només dir-vos que utilitzeu la mateixa retòrica que als anys setanta jo podia llegir dels gestors del règim o als 90 de la Sr.... Llegir més Valdecasas. Les mateixes paraules per criminalitzar la opinió critica, gamberros, violents, radicals, etc. Sempre la mateixa fraseoliogia des dels que ocupen les poltrones de la gestió del poder.

Els us ompliu la boca amb el diàleg dir-vos que aquest diàleg ha estat negat sempre en el cas de Bolonya, que és un pla imposat des d’europa i ni tant sols des del Parlament europeu sinó des d’una comissió d’”experts” vinculats a grans empreses europees.

Els rectors i polítics mai han fet cap concessió en aquest terme i sempre han actuat des d’una política antidemocràtica de fets consumats, imposant el pla tot i les fortes reticències que hi ha des de l’alumnat i molta part del personal docent.

Quan no s’escolta a un grup nombrós de veus que estan en contra d’alguna cosa, aquestes veus busquen els mètodes que creuen necessaris per a fer-se escoltar, l’efectivitat d’això la podem veure aquests dies i en aquesta mateixa notícia.

Ànims als estudiants en lluita, aturarem Bolonya!

Un professor enfadat per tanta ignomínia i mentida.

a

aixi

27 de març 2009.12:27h

Respondre

Ahir les estudiants ens van donar una lliçó. Van rebutjar entrar al circ mediàtic que havien preparat els mossos i els mitjans de comunicació (apunt per treure les imatges més suculents dels... Llegir més incidents, fins i tot havien llogat balcons per gravar-les millor).

Pel què fa a les pintades... ”són coses que passen”. Potser alguna gent es pregunta com és que ataquen aquesta bona gent que no tenen res a veure? Doncs perquè formen part del succursalisme d’uns partits que s’han venut la ideologia per una miserable quòta de poder.

La nit d’hair el moviment estudiantil va obrir una esquerda al sistema. Ja mai més creuran en un sistema polític que elss ignora.

Endavant amb la lluita estudiantil!

T

Toni

Igualada

26 de març 2009.22:19h

Respondre

Aquestes són les maneres d’un sindicat democràtic??? I la vaga de fam del pobre nano?? Voleu màrtirs?? Després parleu de diàleg, però les vostres maneres només són la imposició. I sinó,... Llegir més què han de fer els estudiants que volen seguir el curs i preparar-se pel demà? Doncs segons vosaltres s’han de fer fotre. No vulgueu donar lliçons, perquè darrera del vostre discurs revolucionari només hi ha façana, colla de fills de papà.

J

Jordi Vivancos

Igualada

26 de març 2009.21:37h

Respondre

Un espectacle LAMENTABLE. I encara teniu la barra de fer-vos dir ”Resistència i Llibertat”? Doncs ja em perdonareu, però amb actituds com aquesta no representeu ni una cosa ni l´altra, només... Llegir més el vandalisme, i tot plegat fa pensar que teniu més aptituds per a la brega que no pas per al diàleg. La raó la donen el fons i les formes.

J

Jordi

Igualada

26 de març 2009.20:02h

Respondre

Quina vergonya d’estudiants! Us desacrediteu vosaltres sols. Almenys no embruteu el nom de l’independentisme amb les vostres bretolades. Que valents que sou!

P

Pol Gomà

Igualada

26 de març 2009.19:52h

Respondre

Segueixo sense entendre quina responsabilitat tenen aquests dos partits a Igualada amb els fets que es denuncien amb les pintades.

P

Pere P

Igualada

26 de març 2009.19:44h

Respondre

M’agradaria saber quants dels ”estudiants” que es dediquen a fer pintades i a revolucionar les manifestacions que inicialment son pacífiques, saben res del que realment es preten i el què és... Llegir més el Pla de Bolonya. Seria una tasca periodística interessant esbrinar quants dels manifestants saben en que els perjudica.

c

carles

igualada

26 de març 2009.18:19h

Respondre

Si tinguèssiu raó, que no en teniu, el fet d’aquestes agressions us desacrediten totalment.
Un estudiant ha d’estudiar.
També vàreu anar amb la cara tapada a pintar les parets?...
Qué... Llegir més valents!.

p

pere

26 de març 2009.17:25h

Respondre

Sra. Mateu, vostè que també llegeix aquest diari digital, que n’opina ?

Gràcies

X

Xavi

26 de març 2009.15:36h

Respondre

Contràriament al que diuen els ”assemblearis” de torn, el procés de construcció de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES), també anomenat procés de Bolonya no té absolutament res... Llegir més a veure amb la privatització o mercantilització de la universitat pública (conceptes que, per cert, encara estan per definir per part d’aquests campions de la pancarta i l’eslogan). De fet el procés de construcció de l’EEES representa un petit pas cap a la creació d’una universitat pública de major qualitat i equiparable amb les existents a la resta del món. Afortunadament la major part dels estudiants ho entenen d’aquesta manera i això és el que explica que els ”assemblearis” només surtin als diaris gràcies a la inestimable col·laboració dels Mossos d’Esquadra i la seva maldestra actuació a l’hora de disoldre manifestacions.

P

Pere Botiflero

Capellades

26 de març 2009.15:11h

Respondre

Oriol, quan dius: ...però nosaltres apostem pel diàleg i la tolerància...

Et refereixes a tu personalment? a ERC-Igualada? a ERC? a JERC?

Exceptuan-te a tu (ja que ho desconec) el que he vist... Llegir més molt en ERC/JERC arreu, són mostres abundoses i contundents del contrari a ”diàleg i tolerància”.

J

Joan

Igualada

26 de març 2009.14:55h

Respondre

La CUP comença a moure’s...

Per cert, hi ha Maulets a Igualada?

a

assemblearia

26 de març 2009.14:38h

Respondre

ERC a favor del diàleg???

Les estudiants hem intentat obrir el diàleg per tots els mitjans (al claustre, amb reunions, amb referèndums...) i mai se’ns ha escoltat. Fins que no s’ha ocupat... Llegir més facultats, el debat no s’ha ficat damunt la taula.

Huguet i Palmada diàleg ja!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.