TORNAR
PUBLICITAT

La Fira de la Vinyala torna diumenge a Òdena

Coincideix amb la Festa de la Verema

cultura
Dijous, 20 setembre 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest diumenge Òdena acollirà per segona vegada la Fira de la Vinyala, una fira inèdita a Catalunya dedica al cargol de les vinyes. A més, en el marc de la Fira se succeiran diferents activitats relacionades amb el món del cargol i se celebrarà la Festa de la Verema.

Fira de la Vinyala. Arxiu

Cargols vinyala. Arxiu

Per segon any Òdena celebra la Fira de la Vinyala. Una trobada on el cargol vinyal, producte típic del municipi, serà el protagonista juntament amb productes artesanals autòctons.

Es tracta d’una fira estretament lligada a la ruralitat, un aspecte que caracteritza històricament, geogràficament i econòmicament al municipi d’Òdena amb l’objectiu de promocionar la població d’Òdena i la comarca en general.

Durant la jornada es realitzarà una mostra gastronòmica, que estarà coordinada pel Gremi d’Hostaleria i Turisme de l'Anoia GHITA. Així, més d’una desena de restauradors elaboraran degustacions per tal que el públic assistent pugui gaudir degustar cargols de qualitat, vins i caves de la zona. El val que inclou 6 degustacions tindrà un preu de 6 € (3 degustacions de cargols, 2 de vins o cava i 1 de postres).

Al mateix temps, a la plaça Major, el públic visitant podrà passejar entre les parades del mercat de productes i artesania alimentaria de l’Anoia, i del mercat del cargol amb presència de productors de cargols, utensilis emprats en el món del cargol (cargoleres, llaunes, cassoles...) i altres productes derivats del cargol.

A més, durant tot el matí hi ha previstes demostracions d’antigues activitats vinculades amb el cargol en general, una caminada popular amb sortida del Parc de la Font a les 8 de matí,, concurs popular de plats elaborats amb vinyala i activitats infantils; inflables, activitats gastronòmiques com fer galetes en forma de vinyala i curses infantils de vinyales en la que els més petits hauran de mostrar les seves habilitats per fer caminar les vinyales damunt d’una superfície plana, estimulant-los amb aigua o altres elements.

Festa de la Verema

Enguany, per primera vegada coincidint amb la Fira, se celebrarà la Festa de la Verema, una festa que rememora antigues tradicions com és l’elaboració del vi. De la mà de l’Associació de Veïns del Carrer de la Guixera, amb la col·laboració de les pubilletes i hereuets d’Òdena i de l’Espelt es podrà gaudir d’una escenificació del procés d’elaboració del vi a l’antiguitat, de com es trepitjava el raïm, com es premsava, com obtenien el most i com el posaven a la bota.

Els assistents a la demostració de la verema podran tastar el most resultant del procés. En acabar l’acte, com és costum, es sortejarà la bota amb el most acabat d’obtenir que barrejat amb alcohol de vi al cap d’unes setmanes serà una magnífica mistela.

Distincions

Una altre de les activitats destacades serà l’atorgament de distincions: el premi vinyala d’Òdena i el reconeixement a la pagesia d’Òdena. El premi Vinyala d’Òdena és l’atorgament d’un guardó a un personatge o institució d’Òdena que s’hagi caracteritzat per assolir un objectiu amb paciència i perseverança, a l’igual que ho fa la vinyala; i el reconeixement a la pagesia d’Òdena distingirà a una persona o família d’Òdena que hagi dedicat la seva vida al treball del camp.

La Fira de la Vinyala, el cargol de vinya, és una combinació perfecta entre gastronomia, ruralitat, artesania i promoció econòmica i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal de l’Anoia i amb la col·laboració de Mapamundi Produccions i les Associacions de Veïns del Barri de la Font, del Carrer de la Guixera, la Colla Excursionista Òdena Matinera, i l’Agrupament Escolta Pany del Bosc


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.