TORNAR

Els catalans 'tenim el què ens guanyem, el que negociem i no el que ens mereixem'

Carles Capdevila, director del diari ARA va pronunciar la conferència institucional

cultura
Diumenge, 9 setembre 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Centenars de persones es van aplegar divendres al vespres al teatre de l’Ateneu per assistir a la conferència institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Carles Capdevila, director del diari Ara, va ser qui va pronunciar la conferència ‘Ara és l’hora’.

El públic de l'Ateneu dempeus per cantar 'Els segadors'

Carles Capdevila, director del diari ARA, durant la conferència

El periodista i director del diari Ara, Carles Capdevila, va exposar en 7 punts la seva visió sobre el moment en què es troba actualment Catalunya, el context social i polític, i va fer també una autocrítica de com són els catalans. Tot plegat amb l’humor i la ironia que el caracteritza.

Moment històric

Per Carles Capdevila ‘estem en un moment històric’ en què la diada de l’11 de setembre ‘serà potent i la viurem com si fos l’endemà del 10J, tenint present que entremig han passat moltes coses, que ara estem molt escarmentats, i tenim pressa’.

Elogi a la Catalunya amateur

Per tirar endavant el projecte d'independència ‘ens cal la Catalunya amateur, associativa' que treballa pel país tant als pobles com a les grans ciutats. Segons Capdevila actualment al país ‘hi ha un 10% de catalans que formen part d’aquesta Catalunya amateur i que són els emprenedors; un 10% que no fa res, que ho critica tot, i que són els emprenyadors; i un 80% que no saben on posicionar-se, i que són els indecisos’. Per anar bé ‘hem de tenir una quota alta d’emprenedors per que tirin endavant sense fer cas als emprenyadors, però sí tenir-los presents per agafar encara més forces per lluitar’.

Els catalans no tenim tant mèrit

Durant la conferència el ponent també va fer autocrítica de com són els catalans dient que aquest moment històric que vivim ‘no és fruit només del nostre mèrit tal i com ens pensem’, sinó que hi ha intervingut altres factors aliens que ‘han ajudat a augmentar el sentiment d’independència i han ajudat a avançar cap aquest objectiu’. Factors com la 'crisi econòmica' i les respostes i comentaris que es reben des de Madrid. I encara va afegir que ‘no podem confondre el que és just amb el què tenim dret’. Per Capdevila ‘tenim el què ens guanyem, el que negociem i no el que ens mereixem’.

Prepotència i covardia

Seguint amb l'autocrítica, el director del diari Ara va explicar que els catalans ‘acostumem a confondre la rauxa i el seny amb la prepotència i la covardia’. És a dir, 'quan ens deixem endur per la prepotència tendim a posar-nos eufòrics abans d’hora, i en canvi, quan ens trobem amb problemes, ens arriba la covardia’. Segons ell 'el que hem de fer és aplicar el seny per preveure el què tindrem i el que no tindrem quan siguem independents, hem de tenir un pla, i hem de guardar l’eufòria per quan ja siguem independents’.

Les tres ‘c’

Concentrats, confiant i coratge. Aquestes són les línies a seguir a partir d'ara segons Capdevila. ‘Concentrats en el futur i no en el passat, i treballar per la independència sense distreure’ns'. 'Confiar en el govern del país, independentment de quin sigui el nostre color polític, per que si confiem en ells, els comprometrem a assolir la fita que tots volem i els traslladem tota aquesta responsabilitat’. I per últim, tirar endavant amb coratge per que 'els que tenen coratge afronten els conflictes amb una mica de por però amb fermesa, i convençuts del què fan’.

Optimisme i sentit de l’humor

En els dos últims punts Carles Capdevila va animar a tothom a tenir una actitud positiva i optimista per seguir endavant i aprofitar el canvi que se'ns presenta. I és que malgrat que ‘als catalans sempre ens fa massa por canviar, perquè els canvis requereixen sacrificis incòmodes, hem de ser conscients que per millorar hem de canviar i ara tenim una oportunitat única per fer-ho’. Finalment va demanar que 'no deixem de perdre mai l'humor davant les dificultats, per que l'humor és moral i això és essencial per lluitar'.

L'acte va finalitzar amb l'Himne Nacional de Catalunya, 'Els segadors', interpretat per Joaquim Font, al piano; Edmon Bosch, violoncel; i Maria Esplugas, violí.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.