TORNAR

L’ajuntament d’Igualada elaborarà un protocol sobre cercaviles

Aquest divendres: cercavila de Sant Bartomeu

cultura
Divendres, 24 agost 2012. 12:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
A partir de la tardor l'Ajuntament d'Igualada començarà a elaborar un protocol sobre les cercaviles i tot el que engloba els temes tradicionals i folklòrics. La redacció es farà amb l'ajuda d'un especialista de luxe i es preveu aplicar en les properes edicions de la Festa Major i altres festes.

Ball de Sant Miquel i els Diables

Ball de Cercolets

L’Ajuntament d’Igualada ha decidit crear un protocol sobre cercaviles de cara a les properes edicions de la Festa Major. Segons ha explicat a aquest diari el tinent d’alcalde de Promoció Cultural, Josep Miserachs, ‘començarem l’elaboració a la tardor’ i el protocol sortint serà la guia a seguir en ‘tot allò relacionat amb els temes tradicionals d’una ciutat, incloses les cercaviles’.

El document s’elaborarà amb l’ajuda d’un especialista en cultura popular i tradicional, Jan Grau.

L’elaboració d’aquest nou protocol arriba en un moment en què Igualada acull desenes d’entitats lligades a la cultura, la tradició o el folklore. Per Miserachs ‘això és molt positiu i és bo per la ciutat’ per que tal i com ja va dir en l’acte de presentació de la reproducció de Sant Bartomeu: ‘sense Ajuntament hi pot haver cultura, però no sense les entitats’.

L'Ajuntament fa de mediador entre les entitats

Ara bé, la diversitat de grups a vegades crea ‘situacions tenses’, apunta el tinent d’alcalde de Promoció Cultural. És el cas de la que s’ha generat al voltant de la Cercavila del Sant, que té lloc aquest divendres a la tarda, a les 20h, pels carrers centrals de la ciutat.

L’any passat hi va haver controvèrsia entre les entitats igualadines de cultura popular per a la participació d’aquesta cercavila, i enguany, segons Josep Miserachs, ‘l’Ajuntament ha fet de mediador reunint-se amb els grups i mirant de trobar un punt d’acord per tal d’incloure els elements tradicionals i folklòrics sense excloure’n a ningú’. Miserachs remarca que ‘a la Festa Major cal donar joc a totes les entitats’ i això sovint crea ‘situacions tenses’.

Cercavila del sant

Divendres 24 d’agost, a les 20h

Amb els Trabucaires d’Igualada ‘Els voladors’, el Ball de Sant Miquel i els Diables, els Moixiganguers d’Igualada, els Garrotades d’Igualada, el Galop de la Gitana de l’Agrupació Folklòrica acompanyats pels Grallers d’Igualada, el Ball de Cavallets de Bitrac Dansa amb els Grallers de Santa Madrona, Ball de Cercolets d’Igualada, Ball de Pastorets d’Igualada, Ball de Bastons d’Igualada, Banderes Gremials de la Ciutat, els portants d’honor, la imatge de Sant Bartomeu, el Salero i les autoritats municipals amb l’acompanyament de la Banda de Música d’Igualada.


14 Comentaris

M

Mei

28 d'agost 2012.12:57h

Respondre

Sr.Joan Bertran,

La seva opinió em sorprèn. Que què signifiquen les colles de cultura popular? Són elements que expliquen la nostra història, són part del nostre patrimoni cultural, són... Llegir més element integrador, són una eina per fer xarxa i conectar la societat, són entreteniment i diversió, són lluïment del propi poble, són vida.
No són només passat i tradició, també són present, on tenen una funció molt important.

N’hi ha per a tots els gustos, això està clar, però segur que en pots trobar una que et faci gaudir. De totes maneres, crec que en general agraden a molta gent i que una Festa Major sense tots aquest elements, que a més faciliten la implicació i la participació ciutadana, seria una Festa molt més pobre.

Si ni així canvies de parer, crec que per 4 dies l’any tampoc cal estirar-se els cabells. Sempre hi ha la opció de marxar de vacances.
.

J

JAUME RODRIGUEZ ENRICH

IGUALADA

27 d'agost 2012.11:49h

Respondre

BONDIA ROGER l experienci hem demostra QUE LES DESQUALIFICACIONS NO SON CONSTRUCTIVES;

R

Roger

Igualada

27 d'agost 2012.10:10h

Respondre

Trobo bé i ja és hora que es faci un protocol per a les cercaviles. Però hem d’anar a buscar a gent de fora. No hi ha prou gent a Igualada vàlida per a fer això? Sempre hem de dependre de gent... Llegir més de fora? Sé que entre entitats, és difícil posar-se d’acord, però segur que hi ha molta gent que no està en entitats i molt més versada en folklore i història. A banda d’això, donaríem feina a persones d’Igualada, que això és molt important. Sembla que amb aquest nou regidor que tenim només importem persones de fora d’Igualada per a treballar en la seva regidoria! Una vergonya de regidor el Sr. Miserachs!

i

igualadi

26 d'agost 2012.21:47h

Respondre

Informacio per a ignorants: www.trabucaires.cat/ca/index.html

i

igualadí

25 d'agost 2012.19:43h

Respondre

A Igualada hi ha massa gent aficionada a criticar per criticar; a més, són els típics que mai han fet res per la ciutat. La crítica constructiva sempre ajuda.

j

joan bertran

25 d'agost 2012.19:20h

Respondre

Senyors Eduard i Pau: NO sóc amargat ni negatiu. Senzillament vull que m’expliquin que significa tot aixó de diables, petards i trabucaires. Bastoners i grallers que tot l’hora fan el mateix i,... Llegir més nosaltres ho hem d’aguantar perqué es una tradició? Els trabucaires, son una tradició?. Personatges més aviat grassonets, disfressats per l’acte, es limitan a disparar pólvora al cel. La seva cara reflecteix una satisfacció quan fa el pet, i més encara quan aquella noia una mica despistada fa in gran gemec d’espant. AIXO ES UNA TRADICIO?

J

Jona Terricabres

New York ( evacances)

25 d'agost 2012.17:20h

Respondre

eduard aixo del ITV ho trobo cullunut no se com s t ocurregut pero ho trobo clavat.
podriem fer un llistat de ITVS, jo en un primer pensament en coneixo un mile.Pero amb sembla que no es exclusiu de... Llegir més Igualada,Diria que es molt catalá.

L

Les Comes

Igualada

25 d'agost 2012.17:14h

Respondre

Sr Bertran... Què es pensa que no hi viu ningú a les Comes? Si a vosté li molesta als que hi viuen allà també. Ja tenen altres coses que aguantar, ja.

P

Pau

Igualada

25 d'agost 2012.16:52h

Respondre

Visca la Festa Major i les nostres tradicions ... les opinions de quatre amargats no ens faran defallir !

E

Eduard

25 d'agost 2012.16:45h

Respondre

ITV (Igualadí de Tota la Vida): Ciutadà d’Igualada de caràcter tancat que critica (de forma negativa) tot el que es fa a la seva ciutat.

j

joan bertran

25 d'agost 2012.15:08h

Respondre

Perque no fan tota aquesta gresca, sorollosa i desproporçionada per la mida dels carrers, a les Comes. Total per veure cada dia de Festa major el mateix: diables, petards i més petards i soroll,... Llegir més soroll i més soroll, qui ho vulgui veure que vagi a les comes i allà n molesta a ningú. Algú em pot explicar que significan els trabucaires? Quin merit hi ha en les seves actuacions? I, per acabar, agrairia als grallers que aprenguin alguna altre cançó perque sempre tocan el mateix i, la veritat, es fan molt pessats.

j

jaume rodriguez enrich

igualada

25 d'agost 2012.13:06h

Respondre

clara gracies moltes per l aclariment . el meu petit coneixment fa que tot sigui mes o meys el mateix festa el carrer . pero en tot cas crec que la necesitat de un el protolval per tot. Repateixo... Llegir més gracies Clara i visca la Festamajor.

c

clara

25 d'agost 2012.11:08h

Respondre

Sí que estarà bé que es faci. Un petit incís: per la plaça de Sant Miquel no va passar la cercavila, va passar el Correfoc i no té cap tipus de protocol que jo sàpiga.

j

jaume rodriguez enrich

igualada

25 d'agost 2012.09:57h

Respondre

Sembla una idea necessaria i per tant bona . Jo ai mateix com espectador desde el meu balco a la plaça sant miquel vaig observa una petita picabaralla entre ungrup de timbalers que no volian deixa... Llegir més là paça i els diables seguents, que desconcerta els ciutadans.
Pemetin-me una refeencia excelente: el protool de les festes de cavalls a menorca . tot te una expliacio i el seu tempus i fins i tot una coreografia ..´
Visca la festa major i to el que sigui per millorar-la.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.