TORNAR
PUBLICITAT

Expectació i admiració a la presentació de la reproducció en argent de Sant Bartomeu

'Es recupera una part important de la cultura i el patrimoni de la ciutat’

cultura
Dijous, 23 agost 2012. 17:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Després de més de 70 anys, la figura de Sant Bartomeu tornarà a desfilar pels carrers d’Igualada el dia del sant, 24 d’agost. Així, aquest divendres, a la cercavila de Sant Bartomeu que tindrà lloc a les 20h del vespre al centre de la ciutat, els igualadins podran admirar de nou la imatge del sant, en aquest cas una reproducció en plata, obra d’Àlex Masalles. Aquest dijous al migdia se n’ha fet la presentació oficial a l’Ajuntament.

Reproducció de Sant Bartomeu. Foto: Aj. Igd

Acte de presentació. Foto: Aj.Igd

Ha costat molts diners i molt d’esforç de bona part dels igualadins, i finalment aquest dijous s’ha presentat oficialment la reproducció en plata de la imatge original de Sant Bartomeu d'Igualada (1695) que actualment es troba al tresor de la basílica de Santa Maria, a l'exposició permanent Fulgentia.

L'acte s’ha fet a la sala de sessions de l’Ajuntament que ha quedat plena de ciutadans que expectants per veure l'obra no s’han volgut perdre aquest moment històric. I és que en paraules de l’alcalde Marc Castells ‘amb aquesta reproducció de Sant Bartomeu es recupera una part important de la cultura i del patrimoni de la ciutat’.

El tinent d’alcalde de Promoció Cultural, Josep Miserachs, ha afegit que si Igualada té elements i símbols identitaris ‘no els podem ignorar, sinó que els hem de recuperar i ensenyar a la societat’. I ha afegit que ‘tot i tractar-se d’un element religiós, el seu significat va més enllà per que forma part del patrimoni cultural d’Igualada’.

En el seu discurs Miserachs també ha parlat de l’important paper que juguen les entitats assegurant que ‘sense Ajuntament hi pot haver cultura, però no sense les entitats’.

Com s’ha fet la reproducció d’argent?

La reproducció de la imatge de Sant Bartomeu és obra de l'artista Àlex Masalles, responsable, entre moltes altres obres, de la restauració de la Mare de Déu de la Tossa.

Per l’autor ‘aquesta imatge és una escultura que té molta força i un volum potent, i és la concreció de molta feina feta per fases’. Masalles també ha volgut destacar que una de les coses més difícils d’aquesta obra ha estat ‘intentar que no es vegi la mà de l’autor, sinó la mà i la manera de fer que tenia l’escultor del segle XVII’.

L’artista ha explicat tot el procés que s’ha seguit per fer la recuperació s’ha fet a mà per que l’argent és un material que per la seva brillantor no permet treballar amb escàners tal i com es fa actualment. El primer pas va ser fer un estudi del volum amb fotografies, vídeos i dibuixos; el segon realitzar un modelat de la peça, el tercer fer un motlle fet a partir del modelat i seguidament crear un positiu de l’escultura amb resina epoxy i fibra de vidre; el quart pas va ser banyar-la amb argent i el cinquè i últim pas fou policromar-la segons els colors originals.

Què en sabem de Sant Bartomeu?

L’historiador Daniel Vilarrúbias ha explicat què es coneix de Sant Bartomeu i des de quan es té notícies que és patró d’Igualada. Segons els documents antics ‘el 1282 a la capella de l’Hospital ja es parlava de Sant Bartomeu, però no és fins un segle després, s. XIV, quan es troben els primers documents on apareix la crida a la Festa Major i s’esmenta a Sant Bartomeu com a patró’. Així ‘podem dir que fa més de 600 anys que Sant Bartomeu apareix com a patró a la Festa Major’.

Vilarrúbias també ha explicat que la figura original que es conserva a Santa Maria es va fer a Mallorca i data de 1695.

Abans d’acabar, Vilarrúbias ha agraït a tothom que ha col·laborat a fer possible aquesta reproducció de Sant Bartomeu ja sigui finançant-la o donant suport moral i ha esmentat els noms dels portadors que aquest divendres desfilaran amb la imatge durant la cercavila del sant.

Fotogaleria


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.