TORNAR

La cimera europea impulsa els mercats

7 dies de mercat

economia
Dimarts, 3 juliol 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Setmana positiva en els principals mercats de renda variable, amb pujades de l'Íbex 35 d'un 3.2%, l'Eurostoxx pujava un 3.5%, el Dax un 2.4%, l'S&P un 1.9% i el Nikkei un 2.4%.

Miquel Bernadí

Sens dubte, els resultats positius de la cimera europea, que va finalitzar el divendres, van ser el principal catalitzador de les fortes pujades que van experimentar sobretot els índexs europeus a finals de setmana.

La principal novetat és que el MEDE (Mecanisme Europeu d'Estabilitat) podrà recapitalitzar directament els bancs sense afectar els comptes dels estats. En aquest sentit el banc recapitalitzat contrau directament l'obligació amb el MEDE sense la intermediació de l'estat i sense la consegüent afectació al dèficit i al deute públic.

Un altre dels acords de la cimera és que l'ajuda financera a Espanya no tindrà prioritat respecte a la resta de creditors. Aquesta decisió també va ajudar a calmar el preu del bo espanyol en els mercats.

Totes aquestes mesures financeres van corroborar la voluntat dels estats membres de donar suport a l'euro. D'aquesta manera l'euro ha pujat més d'un 1% enfront del dòlar, les borses europees rebotaven i la rendibilitat dels bons espanyols i italians patien fortes caigudes.

Tot i així hi ha problemes de fons que cal resoldre. Algunes economies europees segueixen fortament endeutades i no s’albiren millors possibilitats de finançament en el mercat encara que hagin millorat últimament.

A més, els nivells de creixement econòmic són i seran nuls o molt febles per la qual cosa també s'haurà d'abordar tard o d'hora com estimular el creixement en alguns països europeus.

Aquesta setmana ve plena d'importants dades macro. A la recent dada del PMI manufacturer de la Xina (50.2, millor del que s'esperava) se li sumaran dades de PMI de manufactures de la resta d'Europa, dades de l'ISM i la taxa d'atur als EUA. I a més s'especula amb una possible retallada del tipus d'interès d'un quart de punt per part del BCE en la reunió de dijous.

Miquel Bernadí Llucià

Analista de Mercats

Llicenciat en Economia

Màster en Instruments i Mercats Financers


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.