TORNAR

L’Anoia celebra el Carnestoltes

Igualada, Vilanova, Els Prats del Rei, La Pobla de Claramunt i Piera celebren la festa aquest cap de setmana

societat
Divendres, 17 febrer 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Temps de disbauxa abans de la quaresma, una nit per amagar-se darrera de disfresses de tot tipus, per gaudir d’una festa on, diuen, ‘tot s’hi val’, un dia per lluir el vestit que hem preparat amb il·lusió durant setmanes, per sortir amb comparsa amb els amics... és el carnaval. Enguany arriba a Igualada amb rècord de participació, però també molts pobles de l’Anoia s’animen per celebrar aquesta festa que arriba enmig d’un febrer gèlid.

Carnaval la Masuca 2011

Carnaval Igualada 2011

2.700 persones i 23 comparses faran que la celebració d’aquest any sigui la més nombrosa de totes les viscudes fins ara

La celebració del Carnaval a la ciutat d’Igualada ha experimentat aquest any 2012 un notable increment de participació respecte les darreres edicions. Si l’any passat la rua va comptar amb unes 2.000 persones, aquest any 2012 la xifra creix en un 35% i gairebé superarà els 2.700 participants, arribats en la seva majoria de la mateixa ciutat i de la resta de la comarca de l’Anoia. Un 60% de les 23 comparses participants corresponen a escoles i la resta estan formades per entitats, grups d’amics i famílies.

La participació a la rua d’Igualada ha viscut un increment progressiu molt destacable els darrers anys: 978 inscrits el 2004, 786 el 2005, 880 l’any 2006, 1.105 el 2007, 1.398 el 2008, 1.508 l’any 2009, 1.768 el 2010, 1.976 el 2001 i 2.687 enguany.

La rua d’aquest any 2012 començarà a les 19h de dissabte, 18 de gener, amb un recorregut que anirà des de la plaça de La Masuca fins a la plaça Cal Font, estarà encapçalada per la xaranga Quatre Vents i la tancarà la comparsa del Rei Carnestoltes, a càrrec en aquesta ocasió de la Colla Gegantera del Bisbalet, que celebra el seu desè aniversari. L’Agrupament Escolta Torxa gestionarà el control de la rua i Yannik Ramis farà de presentador i animador a la plaça de Cal Font, on es lliuraran els trofeus i es llegirà el pregó i el veredicte del jurat.

En aquesta edició hi ha hagut un canvi pel que fa als premis en metàl·lic. Es donaran quinze premis a les millors comparses de la rua per una quantitat total de 4.500 euros, la mateixa que l’any passat, però hi haurà cinc premis de cinc-cents euros i deu de dos-cents. L’any passat es van donar quinze premis de tres-cents euros. També es donaran tres trofeus a les comparses més destacades, un trofeu a la més crítica i el trofeu al guanyador del concurs de pregons

La Masuca se suma a la festa

Com ja és habitual, el Mercat Municipal de la Masuca s’unirà als actes que es realitzen a tota la ciutat per celebrar el Carnaval, la festa de les disfresses. Enguany, a més de decorar la majoria de botigues, s’ha organitzat un concurs de disfresses per als més petits amb la col·laboració de la Fundació Atlas i el suport de l’Ajuntament d’Igualada. El concurs es farà dissabte 18 al migdia i les inscripcions es poden fer des d’aquesta setmana.

En el Concurs de Disfresses hi podran participar tots els nens i nens que vinguin disfressats al Mercat el dissabte de la setmana que ve. Les tres millors disfresses rebran un lot de productes escolars, gentilesa del Mercat de la Masuca.

Els nens que vulguin participar en aquest concurs hauran d'omplir la butlleta de participació que trobaran a la Ludoteca del Mercat o la botiga Pastisseria Anna, abans del dissabte. L’elecció de les millors disfresses es farà durant una rua per l’interior de la Masuca i que començarà pels vols de les 12h a la mateixa Ludoteca. Per a que tothom tingui les mateixes opcions, aquests dies s’estan realitzant diversos tallers de disfresses a la Ludoteca. Els més petits poden, d’aquesta manera, preparar la disfressa que faran servir per aquest concurs i, fins i tot, per algunes de les rues que es faran el dissabte.

A més d’aquest concurs, la gran majoria de botigues i paradistes ja estan ultimant els detalls de cara a aquesta festa popular. Moltes parades es decoraran per la ocasió i molts paradistes atendran els clients vestits amb disfresses de tot tipus. L’any passat, sense anar més lluny, es van poder veure barrufetes, marineres, ratetes, policies, nenes petites, follets, monstres varis, entre d’altres.

Piera

Divendres 17 es fan les rues de les escoles, amb la participació de l'Escola Apiària, amb sortida a les 15.45 hores des de la mateixa escola i recorregut pels carrers La Plana, Llobregat, Sant Cristòfol i Mossèn Jaume Guixà fins a l'escola. Les escoles bressol Gall Mullat i La Tortuga també se sumen a la festa amb una rua que surt del carrer Piereta i passa pels carrers Maragall i Pere Farrés fins a la nau de Cal Sanahuja, on es fa fi de festa amb animació i xocolatada.

El dissabte 18 es fa la rua de Carnaval, amb concentració dels concursants a la pista esportiva de l'Av. de Barcelona, a les 20.30 hores, i sortida de la rua a les 21 hores, amb recorregut pels carrers Piereta, Sant Cristòfol, Herois del Bruc, La Plana, 11 de setembre fins a Maragall, baixada de nou pel carrer Sant Cristòfol fins a l'11 de setembre, Maragall, Pere Farrés i entrada a la nau de cal Sanahuja, on es llegeix el pregó guanyador d'aquest any i s'entreguen els premis a les millors carrosses i comparses. Seguidament, ball i animació.

Diumenge 19, Carnaval infantil a la nau de Cal Sanahuja, amb música i animació per als infants. Finalment, els actes acaben dimecres 22 amb l'enterrament de la sardina, organitzat pels Diables de Piera. La comitiva fúnebre surt des de la cruïlla dels carrers Piereta amb Pau Claris fins al carrer de la Plaça. A continuació, sardinada popular a la plaça del Peix.

Prats de Rei

El Grup de Joves de Prats ja ho té tot a punt per a celebrar una nova edició del Carnaval dels Prats de Rei, aquest dissabte 18 de febrer. Els actes començaran a les 7 de la tarda al davant de l’Ajuntament: d’allí sortirà la rua, acompanyada amb la batucada de Sant Guim de Freixenet Esgarriats, i amb moscatell gratuït per a tothom. En tornar a la plaça Major tindrà lloc la desfilada de disfresses que participaran a concurs, tant de categories infantils com d’adults. El jurat votarà les millors propostes i allí mateix es procedirà a lliurar els premis. Ja a la nit, després del sopar a la sala polivalent, la festa continuarà fins a la matinada a la Flor de la Segarra, amb els DJ iFont i Dello. Tots els actes, excepte el sopar, són gratuïts.

D’altra banda, els nens i nenes de l’escola Mare de Déu del Portal i la llar d’infants Els reietons també celebraran el seu propi Carnestoltes el divendres 17 de febrer: a ¼ de 4 de la tarda començarà la rua, amb l’acompanyament del nou grup de batucada de l’escola.

La gresca arriba a la Pobla de Claramunt amb el carnestoltes

La Pobla de Claramunt viurà, el divendres 17 i el dissabte 18 de febrer, la disbauxa del carnestoltes. El divendres a la nit l’entitat Barrufet Roig farà una festa destinada sobretot al jovent i el dissabte a la tarda, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament organitzarà una rua per diversos carrers del poble que finalitzarà a l’Ateneu Gumersind Bisbal. A l’escola Maria Borés i a la Llar d’Infants Sol Solet també es faran diverses activitats relacionades amb el carnaval.

La festa del divendres, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament, es farà a partir de les 12 de la nit a l’Ateneu. El preu de l’entrada serà de 2 € i hi haurà un concurs de disfresses. També se serviran begudes a preus anticrisi.

El dissabte la rua de carnestoltes sortirà a les 6 de la tarda des de la plaça dels Països Catalans. El recorregut per diversos carrers del poble comptarà amb l’animació del grup La Cremallera. La rua finalitzarà a l’Ateneu, on, com altres anys, tothom podrà passar una bona estona amb una pluja de confeti i podrà ballar al ritme d’una discomòbil. A més, es repartirà berenar per a tots els nens que vagin disfressats.

Vilanova

La gent gran vilanovina celebra el Carnestoltes

L’Associació de Pensionistes i Jubilats de Vilanova del Camí celebrarà el Carnestoltes aquest dissabte amb música, ball i animació, a Can Papasseit. Des de la Junta de l’entitat, s’ha convidat a tothom a participar de la festa i disfressar-se, en solitari o en grup, per passar una tarda diferent i divertida.

A les cinc de la tarda, començarà el ball i a dos quarts de set, és previst que comenci el tradicional concurs de disfresses.

Com és habitual, la gent gran s’avançarà en la celebració del Carnestoltes a Vilanova del Camí. El carnaval infantil i el d’adults estan programats pel dissabte de la setmana que ve, el dia 25 de febrer.

L’Associació Cultural Camp del Rei estrena l’Arrivo del Rei Carnestoltes

Aquest any, el Rei Carnestoltes protagonitzarà una arribada molt especial a Vilanova del Camí. El dia 24 de febrer es celebrarà l’Arrivo, l'acte oficial d’arribada al rei de la festa. L’Associació Cultural Camp del Rei és la responsable de la comparsa del Rei.

Carnestoltes 2012 i també s’encarregarà de fer aquesta rebuda, que per primera vegada permetrà a Vilanova del Camí donar la benvinguda a l’incitador de la gresca i la disbauxa.

L’Arrivo s’iniciarà a les 8 del vespre amb una petita cercavila del Rei Carnestoltes, acompanyat del grup de percussió moltaXamba Camp del Rei. El recorregut començarà al carrer Cervantes, en direcció a la plaça del Mercat. Un cop allà el Rei Carnestoltes convidarà a la gent a desinhibir-se i participar de la festa. A més, es repartirà entre els assistents vi calent i pa amb vi i sucre que es farà al mateix moment.

D’altra banda, el mateix divendres 24 de febrer, dins el programa SuperNova 2.0 de Ràdio Nova, parlarem amb el Rei Carnestoltes en la secció del corresponsal gironí. El programa s’emet de 6 a 7 de la tarda, al 107.7 de l’FM.

Calaf

La comissió del Pellofa de Calaf ja ha obert el termini per inscriure’s al concurs de carrosses d’enguany, una bona proposta per a aquelles comparses que vulguin participar intensament de la rua de Carnaval. Només cal tenir ganes de passar-s’ho bé i una mica d’imaginació, per aconseguir crear una carrossa ben original i mereixedora de premi. Les inscripcions es poden fer de manera gratuïta trucant als telèfons 609 339 724 i 620 180 961, fins el 22 de febrer.

El Carnaval de Calaf se celebrarà els dies 24 i 25 de febrer. Divendres a la nit tindrà lloc la tercera edició del concurs de “bellesa” Miss Jamona, al pub Skàndol. L’endemà dissabte al matí hi haurà l’ambientació al mercat i el concurs de disfresses a les botigues; a la tarda hi haurà espectacle infantil a la Unió Calafina, la rua de disfresses i el pregó del Pellofa. A les 20.30 h començarà la VI Mamada pels bars del poble, i la festa continuarà a partir de les 23.30 h al poliesportiu amb el ball de disfresses al poliesportiu, durant el qual el lliuraran els premis del concurs de disfresses.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.