TORNAR

La CGT denuncia irregularitats greus en l’ERO de FUNOSA

Es filtra un e_mail amb els motius pels que cada treballador és inclòs en l'expedient d'extinció

economia
Dimarts, 7 febrer 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El passat mes de desembre, abans de les vacances de Nadal, els treballadors de l’empresa anoienca es van mobilitzar en contra d’un ERO que afectava 330 persones, 294 en expedient de suspensió i 36 d’extinció. Un document intern de l’empresa filtrat pel sindicat CGT revela els motius que té l’empresa per incloure en l’expedient alguns dels treballadors, motius que segons l’advocada Neus Vitó surten de la legalitat.

Diego Rejó i Neus Vitó

Manifestació del passat mes de desembre

Demasiado listo’, ‘absentismo’, ‘baja productividad’, ‘no da confiança’, ‘tras tener hijos no acaba de ir’, ‘físicamente flojo’, ‘hay cuatro analistas y sobra uno’... Són alguns dels motius que acompanyen la llista de 33 treballadors de l’empresa que FUNOSA vol incloure en l’expedient d’extinció, els mateixos noms que figuren, finalment en aquest expedient presentat a la Generalitat de Catalunya.

Aquest document intern de l’empresa és l’arxiu adjunt d’un dels e-mails que FUNOSA es creuava amb el seu bufet d’advocats i que va arribar a la bústia del sindicat CGT provinent d’algun treballador de l’empresa que hi havia tingut accés. Un document que segons Diego Rejón, Secretari General d’Acció Sindical de la Federació del Metall: ‘significa un atemptat contra els drets del treballador’.

Una il·legalitat?

Segons explica l’advocada Neus Vitó, una empresa pot justificar un ERO acollint-se a quatre motius: econòmics, tècnics, de producció o organitzatius. Així mateix, FUNOSA ha utilitzat tres de les quatre premisses però la llista que s’ha trobat demostra que la decisió de l’empresa no respon a cap d’aquestes causes sinó a ‘la voluntat de fer una neteja d’allò que sobra a l’empresa’, tal com afirma Rejó.

Vitó explica que els apunts que es troben a costat dels 33 noms de la llista responen a motius disciplinaris o discriminatoris i en el cas que fossin procedents, s’hauria d’acomiadar la persona per la via de l’acomiadament disciplinari però mai a través d’un ERO: ‘És per això que hem fet arribar el document a la Generalitat de Catalunya perquè no doni el vistiplau a aquest ERO’.

Un cas recorrent en altres ERO’s

Diego Rejón explica que el cas de FUNOSA podria ser no ser un fet aïllat i que s’estigui repetint aquesta pràctica en altres empreses de Catalunya: ‘Com a sindicat treballarem per lluitar contra aquest fet reprovable, indigne i indecent de part de l’empresa’

El Secretari General d’Acció Sindical del sector del metall també denuncia la pràctica d’algunes empreses que no tenen en compte els riscos laborals: ‘les empreses no estan fent una correcta avaluació dels riscos laborals, això fa que molts treballadors agafin malalties relacionades amb els seus llocs de treball i se’ls acusi d’absentisme i es faci valer aquest fet per incloure’ls en expedients d’extinció’.

El mail de l'empresa al bufet d'advocats


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.