TORNAR

Els Tres Tombs, una festa amb 190 anys d'història

La celebració igualadina és una de les més reconegudes a Catalunya

cultura
Divendres, 20 gener 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Cavalls, carruatges i traginers són a punt per sortir aquest diumenge a fer tres voltes pels carrers més cèntrics de la ciutat d'Igualada. L'Antic Gremi de Traginers de la ciutat, que celebra enguany els 190 anys de trajectòria, destaca l'esperit de treball i el sacrifici com alguns dels valors que representa la festa dels Tres Tombs d'Igualada, una de les més valorades de tot el territori català. El president de l'Antic Gremi, Magí Molas, avança el nombre d'animals i carruatges de la festa, i apunta les dificultats econòmiques per les que passa l'entitat.

El gremi compta amb tres carruatges propis

La festa té 190 anys d'història

Uns 200 o 250 animals, entre cavalls, ases, mules i bous i uns 70 carros i carruatges prendran part aquest diumenge a la festa dels Tres Tombs. A més a més, hi passejarà la carrossa del Sant, la diligència de la ciutat i els tres carruatges del gremi. Es tracta del carruatge de palla, que té 182 bales, el dels fogots, amb 121 feixos de llenya i el de les bigues.

El president del gremi, Magí Molas, és al càrrec des del 2006 i assegura comptar, des de sempre, amb el suport dels ciutadans i de l'Ajuntament de la ciutat. En aquest sentit, Molas destaca que 'la festa és d'Igualada' i que és reconeguda arreu de Catalunya. 'Quan anem a fora representem la ciutat'.

Els valors dels traginers

La festa dels Tres Tombs simbolitza els valors de l'esperit de treball, el sacrifici i la capacitat de trobar solució als problemes que sorgeixen. Segons Magí Molas, hi ha valors que són vigents avui en dia i que el gremi té l'obligació de preservar: 'per a molts la festa és el que es veu: carruatges, decoració i el passeig del luxe del moment, però hi ha més que això'. La festa simbolitza la història dels avantpassats que es movien amb cavalls. A aquest valor, Molas hi destaca un concepte 'molt clar': el del compromís de servei.

Així mateix, els traginers també van demostrar i donar importància a l'afany d'aprendre, ja que eren ells els encarregats de transmetre la informació. Magí Molas recorda que la predisposició per aprendre i la voluntat de comunicar és una idea 'molt vàlida avui en dia, tot i que les condicions siguin molt diferents'.

Gràcies a la simbologia, els valors de la festa i l'organització d'aquesta, els Tres Tombs d'Igualada han rebut diversos reconeixements al llarg de la història. Poc després del 1970, el consell de ministres de l'època de Franco va declarar la Festa d''Interès Turístic Nacional'. Al cap dels anys, i ja en democràcia, el 2009 se li va concedir la Creu de Sant Jordi i el 2010 es va declarar Festa Tradicional d'Interès Nacional. Per últim, el 2011 la festa dels Tres Tombs va rebre la medalla d'or de la ciutat.

L'economia de l'entitat

El president Magí Molas fa referència a les dificultats econòmiques que té l'Antic Gremi de Traginers, 'com a tothom, avui en dia ens és complicat seguir endavant'. Per aquest motiu, en els Tres Tombs d'aquest any s'ha apostat fort pels carros i carruatges més emblemàtics. 'Tots són importants, però volem destacar la decoració i la majestuositats dels carruatges', detalla Molas.

L'Antic Gremi de Traginers es finança a través de les quotes de socis, que són més de 350, el que extreu del lloguer dels carruatges del gremi i de les loteries. El cost dels Tres Tombs de l'any 2011 va ser de 47.000€, una xifra que es justifica pel cost del lloguer de cavalls i carruatges.

El 78% de la festa, de fora d'Igualada

Magí Molas explica que com que a Igualada no hi ha carruatges ni cavalls, l'Antic Gremi s'ha d'ocupar de llogar tot el necessari per la festa, una tasca que 'requereix molta feina de contacte, organització...'.

Per altra banda, Magí Molas explica que els membres de l'Antic Gremi surten cada diumenge a diversos pobles de Catalunya. 'Tenim tots els diumenges plens fins a mitjans de maig, a excepció de Carnaval i Setmana Santa'. En les nostres sortides als municipis, els traginers projecten la ciutat a través d'aquesta tradició històrica.

La bandera més antiga: 190 anys

La Bandera Original de l’Antic Gremi és en una vitrina del vestíbul de l’Ajuntament de la ciutat per celebrar els 190 anys de trajectòria de la festa dels Tres Tombs. L'ensenya, que té 190 d'història, s'ha restaurat i el gremi va decidir oferir-la a la ciutat com a agraïment al suport rebut: 'aquesta bandera és dels igualadins', apunta Molas.

Les banderes dels Tres Tombs

Joan Bernadí és el portador de la bandera gran en els Tres Tombs 2012. Segons explica, aquesta tasca 'representa el fet de formar part d'un gremi. També significa recordar els avis i besavis, reviure l'època dels carruatges a Igualada'.

L'afició de Bernadí als cavalls ve de lluny: des de petit que m'agrada i des de l'any 54 forma part del gremi. Aquesta vegada els cavalls de Joan Bernadí fan festa per primer cop, i és que la tasca de ser portador comporta la renúncia del traginer a sortir amb els seus cavalls.

Activitats dels Traginers

Dissabte 21

A les 6 de la tarda començarà la tradicional cercavila pels carrers de la ciutat. A l'arribada a casa dels banderers, aquests obsequiaran tots els presents amb coca i barreja. A 2/4 d'11 de la nit, a l'Ateneu Igualadí, ball de socis amenitzat per l'orquestra Aquarama. Acte seguir, exhibició de danses dels Països Catalans a càrrec de l'Agrupació Folklòrica Igualadina.

Diumenge 22

Des de les 9 fins 2/4 d'11, esmorzar pels participants forans en els Tres Tombs, a l'esplanada del torrent de Can Masarnau. Alhora, inscripció. A partir de les 11, concentració per a l'inici dels Tres Tombs, als carrers habituals, al voltant de la plaça Castells. A les 12 del migdia, inici dels Tres Tombs, obrint la comitiva les banderes gremials i les pubilles. El recorregut serà: plaça Castells, avinguda Balmes, carrer de Joan Maragall, passeig Verdaguer, carrer d'Òdena, rambla de Sant Isidre, rambla Nova, rambla de Sant Ferran.

En el darrer tomb, benedicció de totes les cavalleries i animals domèstics presents.

Paral·lelament, fira de productes agroalimentaris catalans, organitzada per la Manduca, Associació de Petits Productors Agroalimentaris Catalans, al parc de l'Estació Vella.

A les 4 de la tarda i al Restaurant Sesoliveres, dinar de germanor. Els comensals seran obsequiats per part del Gremi, amb el tortell de Sant Antoni.


2 Comentaris

P

Pere V.

21 de gener 2012.16:49h

Respondre

Enhorabona i endavant.

P

Pau

Igualada

20 de gener 2012.16:40h

Respondre

Em sembla que la medalla de la ciutat els hi van donar l’any 1976 no el 2012...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.