TORNAR

Vilanova, una aritmètica postelectoral complicada

L’atomització del vot complica els pactes per aconseguir majoria al consistori

politica
Dijous, 26 maig 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La nit del 22 va deixar una situació atípica i complicada al consistori vilanoví. El PSC, encapçalat per Joan Vich, va perdre tres regidors i es va quedar amb 4, una xifra que l’empata a la segona llista més votada, el grup d’independents VA! La resta de candidatures es van repartir els regidors d’una manera tan atomitzada que complica la possibilitat de tancar pactes de govern en el si del consistori vilanoví. Alguns candidats en fan una valoració.

Vuit de les nou formacions que es van presentar a les eleccions de Vilanova del Camí van aconseguir representació dins de l’Ajuntament, únicament ‘Decide’ es va quedar fora amb un 3,33% de vots. Un escenari atípic i que la majoria de candidats han qualificat de ‘complicat’ i ‘negatiu’ pel municipi.

Tot i que els resultats van ballar fins a darrer moment, finalment VA! va igualar el nombre de regidors del PSC. El van seguir la formació de IPV-VV de Juan Manuel Cividanes amb tres regidors,CiU amb dos i la resta de formacions: ERC, ICV, PP i PXC es van quedar amb un sol regidor.

Aconseguir un govern estable

Joan Vich, actual alcalde en funcions del municipi afirma que la situació és complicada però explica que com a llista més votada estan mantenint converses amb la resta de formacions per aconseguir un govern estable que sigui ‘capaç de tirar endavant el projecte que necessita Vilanova’

Per la seva banda, Palacios està satisfet dels resultats obtinguts: ‘Partíem de zero i hem aconseguit ser la segona força més votada’. Tot i que el líder de Vilanova Alternativa afirma que es necessita arribar a un consens per formar un govern, descarta pactar amb l’actual alcalde: ‘No coincidim en el projecte’.

Un retrocés de l’esquerra

Francina Gabarró, candidata d’ICV afirma que com a formació ‘han perdut’. Iniciativa ha perdut 214 vots i Gabarró afirma que confiava en convertir-se en la segona força més votada. Francina es mostra preocupada pel retrocés de les esquerres: ‘ICV, ERC i PSC hem baixat’ i sobretot, per l’augment del vot populista.

Per la seva banda, Xavier Bermúdez, candidat d’ERC, es confessa ‘decepcionat’ pels resultats obtinguts ja que la seva formació ha perdut un regidor: ‘la campanya ha estat alterada pel gran nombre de candidatures que s’han presentat’.

L’altra banda de la moneda la protagonitza Jordi Barón, candidat de CiU a Vilanova, tot i que afirma que encara estan en procés d’analitzar els resultats, es mostra satisfet pel suport obtingut: ‘Tenint en compte la fragmentació del vot i l’entrada de nous partits, CiU ha aconseguit sumar un regidor’.

Pactes?

De moment ningú es pronuncia, Manuel Cividanes té un pes important amb tres regidors i explica que és factible que el municipi es quedi sense una majoria estable i afirma que, malgrat la voluntat d’alguns, ‘no es tracta de fer fora a ningú’. Cividanes opina que el més important és el què passarà l'endemà dels pactes: 'Un cop obtinguda una majoria, s'ha de governar'.

Xavier Bermúdez afirma que de moment han sentit a parlar més d’aritmètica que de programa: ‘Em veig més seguint fent feina des de l’oposició’. El mateix creu Francina Gabarró que es posiciona com a possible futur partit d’esquerres a l’oposició.


10 Comentaris

R

Rubèn

Vilanova del Camí

1 de juny 2011.10:56h

Respondre

Confio que per una vegada els polítics vilanovins tinguin una mica de seny. Està clar que la gent demana urgentment un canvi d’alcalde i més transparència. No pot ser que governi el senyor Vich... Llegir més amb només 4 regidors de 17 en un municipi on sempre ha guanyat el PSC en democràcia. El que cal és fer una neteja radical dins el PSC Vilanova, recuperar gent vàlida que s’ha anat quedant en el camí i tornar a acostar la política als ciutadans. Em sembla de jutjat de guàrdia plantejar un pacte PSC-CiU-ICV per la poltrona, i afegir algun partit més fa riure...Fins i tot gent del PSC reconeix que cal un canvi a Vilanova. O qui us penseu que hi ha a Vilanova Alternativa ?? Gent molt més socialista que els que portaven les sigles PSC...

M

MIky

Vilanova del Camí

31 de maig 2011.20:56h

Respondre

Volem un canvi ja!!!!,el senyor Vich amb més de 30 anys ja té la butxaca plena i no fa res per al poble.Ha donat treball a persones molt properes a ell per tapar boques.Aquests vots han estat... Llegir més provocats per una gent que està farta d’aquesta política,espero que us serveixi d’escarment.El canvi que ve ara no em preocupa gens ja que seguirem pagant impostos fins que ens treguin els ulls.Ànim Vilanovins!!!!!! No hi ha dolor, a pagar com sempre sense rebre res a canvi.Un indignat, com els de plaça Catalunya, que vagi bé.

C

Carles

Vilanova del Camí

30 de maig 2011.09:34h

Respondre

Ahir vaig estar parlant amb un dels polítics de Vilanova més coneguts i em va deixar astorat. Podria haver-hi un pacte contranatura entre Joan Vich, els independents de Cividanes i CiU per salvar... Llegir més els mobles. El més fort és que en Vich i en Cividanes es repartirien l’alcaldia dos anys cadascú. Si això és així, em semblaria de jutjat de guàrdia.

v

vilanovense, com diuen alguns

Vilanova

27 de maig 2011.14:16h

Respondre

Ja ho podem ben dir: ACOLLONITS! què farem amb aquesta gent al capdavant de la nostra estimada Vilanova! Doncs sí, más vale malo conocido que bueno por conocer, en aquest cas, lo malo conocido és... Llegir més el millor que tenim

V

Vilanovi 2

Vilanova del Cami

27 de maig 2011.01:33h

Respondre

Ja hu pots ven dir que tothom esta ben ben acollonit , començant pels carrecs dits de confiança , tecnics i personal de servei aixo per part de l´ajuntament per un altre el poble que expectant... Llegir més veu allo que pot arrivar i sense informació dels mitjans de comunicació que semblen obviar el que esta passant.
Molt bona iniciativa la d´aquest grup que es reunira dissabte a les 6 per donar la seva opinió sobre la situació

P

Pere

Vilanova del camí

26 de maig 2011.21:48h

Respondre

El nou govern de l’ajuntament de Vilanova, sigui el que sigui el primer que tenen que fe es una auditoria, i els resultats que els que es publiquin. i desprès posar un secretari d’ofici amb el... Llegir més cuat es poden eliminar tots els càrrecs de confiança, que cobran com quatre o cinc secretaris

l

lola

vilanova

26 de maig 2011.16:26h

Respondre

És prou clar que Vilanova ”is diferent”. Hem preferit ”lo malo conocido que lo bueno por conocer”. Hem optat per el conformisme i ara la gent s’ha venut per falses promeses del ”cafe... Llegir més para todos” amb aquests del VA!. Tenim el que ens mereixem... un poble fragmentat i distret per les baralles internes, aillat de la crua realitat. Ara tothom esta ”acollonit” al veure que hem donat la força amb una gent sense experiència, sense unes sigles que garanteixin el bon govern i la bona gestió. La resta de Catalunya ha fet un pas endavant i ha optat per un canvi en positiu. Nosaltres hem donat la nota, com sempre, i això ens aboca al fracàs col.lectiu. Gràcies per la vostra irresponsabilitat.

M

Marta

Vilanova del Camí

26 de maig 2011.13:17h

Respondre

Em sembla respectable l’argument, que estem també cansats d’escoltar, que el sr. Vich ha de plegar perque ja porta molts anys com alcalde i Vilanova necessita un canvi. Però ara bé: Quin és... Llegir més el CANVI? Aquesta colla de VA!, amb bona voluntat no ho nego, és el canvi? Sincerament no em donen confiança.
Pensem en el bé del nostre poble, l’experiència ens donarà més bons resultats que les ganes de fer de polític.

V

Vilanoví

VILANOVA DEL CAMÍ

26 de maig 2011.12:59h

Respondre

Precisament davant aquest resultat, un grup de vilanovins preocupats pel present i futur de Vilanova, ens trobarem el dissabte, amb l’objectiu d’elaborar un document que farem públic, i que... Llegir més anirà en línia amb el qui es possi per davant del partidisme: Primer Vilanova !!.
El resultat és el que és, per aixó creiem en la democràcia, no volem interferir-nos en les decissions dels partits i agrupacions d’electors, Però el que si que com a ciutadans amb dret a opinar farem, serà donar la nostra opinió.
Necessitem una coal.lició estable, un consens en els grans temes, i el que no volem és que l’ajuntament es converteix-hi en una gàbia de grills, perquè no es podem permetre en una situació com l’actual que Vilanova retrocedeix-hi 20 anys.

R

Robert

Vilanova

26 de maig 2011.09:20h

Respondre

Jo penso que l’únic que ha quedat clar és que la gent està farta del senyor Vich i companyia. És comprensible que en un municipi tradicionalment socialista tots els ”rebotats” i ”suposats... Llegir més cadàvers polítics” que va anar deixant el senyor Vich ara li prenguin 1000 vots. Felicitats Vilanova Alternativa, perquè heu apropat la política de nou als ciutadans de Vilanova. Els heu fet bategar de nou. També felicitats al senyor Cividanes, que amb totes les seves coses, s’ha mantingut sempre en una línia molt coherent. Ara té fins i tot la possibilitat de governar.
Ara com ara només veig dues alternatives: un govern PSC-VA-Iniciativa, on dos anys fos alcalde el Joan Vich i dos anys el Francesc Palacios, amb la condició que el senyor Vich deixarà el govern i el PSC el 2013. Una altra opció, que és la que a mí m’agradaria seria un pacte a 3 VA, Independents i CiU. Penso que seria un pacte força normal, ja que el que convé és aixecar catifes i oxigenar un ajuntament on des de fa més de 30 anys governen els mateixos. Vilanova es mereix, per higiene democràtica, que no governi el senyor Vich a partir de l’11 de juny.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.