TORNAR

Castells (CiU): 'Les ideologies s’han acabat, la gent valora la gestió'

Entrevista als candidats: Marc Castells, CiU

politica
Dimecres, 18 maig 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Marc Castells es presenta liderant una coalició que enguany sembla sòlida i lliure de les disputes que van protagonitzar els dos costats de la coalició en els anteriors comicis, si més no, sense els seus elements discrepants.  Apropiant-se del concepte ‘Business friendly, Castells ven la seva relació amb els alts càrrecs de la Generalitat com un actiu per Igualada i assegura que el seu equip està preparat per aconseguir el canvi que ‘necessita la ciutat’.

Perquè està preparat per ser l’alcalde d’Igualada?

Perquè a Igualada cal un canvi i perquè la regeneració i l’alternança democràtica és necessària. Nosaltres tenim un projecte polític sòlid i consolidat i un grup de persones de Convergència, d’Unió i sobretot independents que ens ajudaran a tirar endavant.

Molt bé, però vostè, Marc Castells, perquè està preparat per ser l’alcalde...

Perquè porto des de l’any 1996 militant a la JNC, això ha estat una escola; perquè he treballat a l’administració pública i me la conec molt bé i perquè en aquesta darrera etapa com a cap de l’oposició i com a president del Consell Comarcal de l’Anoia crec que he agafat l’experiència necessàira per poder dirigir amb encert el canvi que Igualada necessita.

Què és el primer que farà si arriba a l’alcaldia d’Igualada?

Una de les úniques coses que em fa por a aquestes alçades és l’estat real dels comptes de l’Ajuntament d’Igualada, el primer que farem serà fer una auditoria per conèixer-ne la realitat.

Vostè es ven com el candidat ‘business friendly’ realment creu que en una legislatura és possible donar un tomb a la situació econòmica de la ciutat?

Segur, i és per una qüestió de models. Fins ara se’ns ha venut la idea d’una ciutat de serveis, que en el fons volia dir una ciutat dormitori i nosaltres volem apostar per una ciutat que torni a ser empresarial, industrial i comercial.

Com...

Facilitant a les empreses que vinguin a instal•lar-se, ajudant les que hi són perquè es puguin mantenir i potenciant la ciutat com la capital comercial de la Catalunya interior, això és clau perquè Igualada recuperi l’activitat econòmica.

Una legislatura és suficient per fer això?

No ho sé, primer cal conèixer al 100% la situació econòmica de la ciutat d’Igualada per saber la base sobre la que hem d’actuar.

Quan el president Mas va venir a Igualada va dir que vostè ‘tindria fil directe amb el president de la Generalitat’ , perquè el farà servir aquest fil directe?

Doncs per fer coses com les que vam fer amb Miquel Costas. Fa un mes em va trucar Artur Mas i em va dir ‘Marc les coses estan anant molt bé, estigues tranquil que acabarà tirant endavant’ i al cap de 15 dies em truca i em diu ‘Marc, hem aconseguit un acord, ja ho tenim i estem movent altres coses’. Aquest és el fil directe que tindrem amb la Generalitat de Catalunya, empresa, empresa, empresa.

El president té la capacitat de rebre propostes i projectes de tot el món que li van a parar sobre de la seva taula. Poder fer venir alguns d’aquests projectes al nostre territori és determinant pel futur de la ciutat.

Com va anar això?

Farà cosa d’un any i mig va venir el Conseller Huguet a l’Ajuntament d’Igualada, i aquell mateix dia vaig llegir al diari que l’empresa Miquel y Costas estava estudiant fer una inversió a Catalunya, sense concretar on. Aquell dia, davant de 14 persones vaig demanar-li que, tenint en compte que som la comarca amb més atur de Catalunya, ens ajudés a portar l’empresa en aquest territori, ell em va contestar que ‘el govern de Catalunya no pot influir sobre cap empresa privada’

Amb el canvi de color al govern de la Generalitat, les coses han anat d'una altra manera.

Sembla que es quedi amb el mèrit de la inversió d’aquesta empresa…

Me’n sento responsable però aquí que fa la inversió i qui aposta els seus diners és l’empresa, en aquest cas Miquel y Costas.

Llavors les administracions…

Hem de ser aliats de l’empresa perquè el que volen és que no els posem pals a les rodes perquè els únics que crearan ocupació en els propers anys, són les empreses. Nosaltres seguirem tirant endavant projectes com aquests, aviat n’hi haurà de nous?

Hi ha alguna cosa en ferm, em pot dir de quins projectes està parlant?

Una de les coses que ha provocat que aquest projecte tirés endavant és la tremenda discreció que s’ha utilitzat durant tot el procés, així que no podem anunciar les coses abans que no estiguin del tot lligades.

Vostè i el líder d’ERC-Rcat són constantment atacats de predicar per Igualada el que no han fet des del Consell Comarcal…

Amb això els haig de donar la raó, jo he tingut la desgràcia que durant el meu mandat he tingut com a govern de la Generalitat el tripartit. Així que va arribar Artur Mas al govern, la situació ja ha començat a canviar.

Tot apunta a un resultat molt ajustat… Hi ha hagut un atansament amb Esquerra?

No. Esquerra és una formació política amb qui ens hi sentim còmodes perquè hem governat conjuntament al Consell Comarcal, però ara això no toca.

Pere calbó va insinuar que si aconseguia 3 regidors podria convertir-se en el futur alcalde d’Igualada…

A mi em sorprenen aquestes afirmacions, a menys que tingui un pacte amb altres formacions polítiques.

Convergència, en tot cas, no acceptaria donar l’alcaldia al PP per poder estar a l’Ajuntament…

Nosaltres volem que l’alcalde sigui Marc Castells. Aquí hi ha dues opcions per l’alcaldia d’Igualada, que ningú s’equivoqui, Jordi Aymamí o Marc Castells.

Bona part de la campanya ha estat protagonitzada per les retallades de Mas vostè com ho veu i com el pot afectar com a candidat?

Artur Mas ha aplicat una política per tal de no portar Catalunya a l’abisme i que no passi com a Grècia. A mi, en el tema de la sanitat em preocupa la seguretat dels pacients però aquesta està garantida. A partir d’aquí potser hem de reconèixer que a nivell comunicatiu no s’ha fet del tot bé. Que altres partits aprofitin això per treure’n rèdit electoral denota una certa barra, tenint en compte que ells són els causants de la situació actual.

Amb tota la política de retallades, els acusen de neoliberals…

Vostè em troba neoliberal?

Ho és?

En una formació política com CiU a dins hi ha liberals, liberals reformistes, social demòcrates, demòcrates cristians, social cristians.. hi ha sensibilitats diverses i ens uneixen dues coses, l’estimació per la llibertat i pel progrés

I dins de totes aquestes sensibilitats, vostè on es posiciona?

Puc agafar una mica de totes

Mulli’s…

Home, jo vinc d’una tradició familiar i d’una capa social -el meu pare era delegat sindical de la UGT- que em porta a estar més a prop de la social democràcia, una tendència que et porta a mirar allò públic amb bons ulls allà on el sector privat no hi arriba.

Jo vinc d’aquí però el món et fa canviar i ara em considero un liberal reformista

I això què vol dir?

Jo crec que les ideologies s’han acabat, a la gent del carrer li importa poc la ideologia que tinguis, la gent el que vol és que siguis una persona treballadora, honesta, eficaç… però al meu entendre tot s’està difonent i les ideologies s’estan acabant, allò important és la gestió.

Aquest any, a diferència de la darrera vegada, Marc Castells no ha comptat amb l’oposició d’UDC...

Tant a Convergència com a Unió m’estic trobant amb una actitud positiva i pro activa. Les disputes formen part del passat i ara hem de mirar el present. Això forma part d’un procés de lideratge i de voluntat de consens.Estic molt content dels històrics, dels nous i de la gran regeneració que s’està fent…

Josep Miserachs és regeneració?

Josep Miserachs és un actiu per Igualada i per tant nosaltres estem contents de tenir-lo entre nosaltres. Diguim quin partit amb opcions a l’alcaldia ha afegit tanta gent nova, independent i amb la qualitat professional i humana que tenim nosaltres.

Quan em diu ‘amb opcions a l’alcaldia d’Igualada’ s’està referint a vostès i PSC, suposo…

Aquesta serà la segona vegada que es presenta, si no governa, ho intentarà com Artur Mas?

Creiem que la ciutadania d’Igualada ens donarà la confiança per liderar el canvi a l’Ajuntament d’Igualada

Però fent un esforç d’imaginació…

L’únic que puc dir és que si no governo no plegaré, em mantindré a l’oposició perquè crec que és el que haig de fer per compromís amb totes aquelles persones que m’han votat. No sé si tothom pot dir el mateix.

Què vol dir…

Això ja ho preguntarà amb qui cregui conveninet.

El qüestionari...

1. Quin és el teu lloc preferit d’Igualada?

Vaig viure trenta anys al carrer Sant Antoni de Baix, considero la zona del Rec un espai natural molt especial que em porta bons records de la meva infantesa. La meva família per part de pare ve de l’hort del Boneto, en un paratge genuïnament igualadí com era l’Horta Vella. Em sento proper a la meva ciutat i als meus orígens quan trepitjo la zona on hi tinc les arrels.

2. Si t’haguessis de definir amb un sol adjectiu...

Apassionat. En tots els projectes on m’implico la gent em diu que m’apassiono massa. Tinc una particularitat, i és que quan un tema no m’apassiona se’m nota molt, però crec molt íntimament que per gaudir d’una vida saludable i estable, també t’has de saber apassionar.

3. Una virtut i un defecte

Considero una virtut saber-me rodejar de gent que suma i que em complementa, tant en la faceta personal com en la política. Un defecte, la puntualitat. Em considero una persona molt obsessionada amb la puntualitat i considero un falta de respecte vers els altres no ser-ho.

4. A quin polític de la història o actual t’agradaria assemblar-te?

Actualment l’Artur Mas és un gran referent pels polítics del nostre país. Una persona molt ben preparada, conseqüent, mesurada, coherent, valenta i oberta al diàleg. El President hauria de ser un exemple per molts polítics de casa nostra.

5. On t’agrada passar les vacances?

L’Anoia té grans racons per perdre’s. Boscos, rierols, camps, castells, ermites, pobles pintorescs, miradors privilegiats. Hi ha bona gastronomia, excel•lents allotjaments rurals i propostes d’esport i aventura, tenim una gran oferta. S’hi poden trobar les estones de pau, els paisatges de quietud i les propostes d’oci necessàries per desconnectar del tot amb la família.

6. Quin és el teu personatge il•lustre igualadí preferit?

En Jordi Savall, el podríem considerar perfectament el personatge il•lustre igualadí per excel•lència en aquests moments. A més, crec que encara ens ha de donar moltes satisfaccions en el futur. És important saber que és el primer igualadí i català que ha guanyat un Grammy, l’Òscar de la música.

7. Com et desplaces per Igualada? (cotxe, a peu, bicicleta...)

Normalment a peu, aquesta és una ciutat perfecta per passejar, per deixar-se engolir pels seus carrers, per la seva gent i el seu ambient. M’agrada el contacte amb les persones, i anar a peu és la millor manera de fer-ho. El fet de tenir la casa i el lloc de treball tan a prop m’ho fa molt fàcil.

8. A quina paraula t’agradaria associar Igualada?

A “futur”. M’agradaria que, entre tots, convertíssim la nostra ciutat en un referent per Catalunya. Tenim una bona situació geogràfica, un gran passat emprenedor i un futur sense límits, un excel•lent potencial humà, moltes idees i, sobre tot, un gran desig de convertir Igualada en un territori d’oportunitats amb molt futur.

9. Quin és el teu llibre preferit?

N’hi molts. Un d’ells és el Quadern Gris de Josep Pla; m’encanta la facilitat de l’autor per trobar el mot exacte. I és molt recomanable fer-ne una lectura a través de www.quaderngris.cat, una iniciativa de l’associació Xarxa de Mots que permet gaudir encara més una de les obres mestres de l’escriptor empordanès.

10. I la teva pel•lícula preferida?

És molt difícil triar-ne una i un compromís, però malgrat pugui sorprendre sóc un enamorat de Pulp Fiction, per la capacitat que va tenir Tarantino, l’any 1994, de sorprendre amb una barreja perfecta i impactant de violència i humor.

11. Blackberry, Iphone, Android o cap dels tres?

Blackberry, sens dubte. Els altres són dos grans telèfons, però la Blackberry és el mateix que dur l’oficina a sobre. És petita, senzilla, intuïtiva, perfectament connectada amb les xarxes socials i amb un ús molt àgil de les bústies de correu.


12 Comentaris

J

Joel MB

Igualand

23 de setembre 2011.09:31h

Respondre

Crec que els que perden el temps agafant-se a un trocet del titular per intentar trobar una mínima esquerda en tan ben construïts raonaments i edificada personalitat, haurien de llegir l’article... Llegir més sencer, el qual considero molt vàlid i coherent.

Encara que l’he descobert tard, haig de dir que m’encoratja pensar que aquest Senyor és el màxim responsable de la meva ciutat i que aquesta és en mans de persones serenes, sossegades i sàvies com ell.

Fa que em senti admirat de l’alcalde que tenim. La ciutat ha fet sort. I ha decidit encertadament.

I amb ella, també els polemistes de carrer que buscàveu jugar ridículament al joc de la demagògia, pensant, tan arrogantment que us tiràveu a la jugualar d’algú blindat pel seny i el coneixement.

En Marc l’he vist crèixer a l’escola i amb la meva colla. I el seu aparent pragmatisme no va més enllà que el d’aquells que, tenint orígens humils, sabem com depèn cada moment de la nostra vida dels capricis o errors en la gestió, d’una empresa, d’un govern, d’una família. De qualsevol col·lectiu.

Cal que us recordi cert paràgraf de l’article? Potser que us tranquil·litzeu llegint les bases de compromís de la seva família.

J

Josep M. Torras Payerol

Igualada

18 de maig 2011.23:17h

Respondre

El pragmatisme i el sentit comú son la millor de les ideologies. El Català diuen que és una persona amb seny, doncs podem dir que els polítics que hem sofert els últims temps, uns més que... Llegir més altres, no han demostrat tenir-lo, això si, en nom de la ideologia han fet verdaderes disbauxes monetàries. La ideologia no crea llocs de treball, ni empreses, ni dona educació, ni sanitat, són els professionals i els emprenedors els qui ho fan, tan se’n dona de quina ideologia siguin, la qüestió es que creï’n riquesa. La ideologia no es menja, be, pot ser si els que se’n aprofiten. Els gats tan se’n dona de quin color siguin, la qüestió es que cacin ratolins.

H

Harpo

IGD

18 de maig 2011.23:14h

Respondre

Com es possible que un polític afirmi això i ningú digui res. Això és intolerable, això és indignant. No necessito ideologies, diu. Potser ara al Marc Castells li haurem de dir Grouxo Marx,... Llegir més quan diu Aquests són els meus principis. Si no us agraden, en tinc d’altres. Per cert, i la ideologia de CIU on és? tampoc serveix per res?. Suposo que si alguna dia la llegeix dirà : Això no serveix de re com deia en Jordi Pujol Sembla graciòs, pero és molt patètic, molt decebedor. Llancem totes les ideologies a les escombraries, Visca l’utilitarisme, visca i viurem en el pitjors dels mons i en la pitjors de les Igualades

M

Marta

Igualada

18 de maig 2011.19:11h

Respondre

Endavant Marc, escombra d’una vegada per totes els PSC i ICV mes mal ja no ens han pogut fer, pero si pujant ho feran

d

democrácia real ja

Vilanova

18 de maig 2011.18:51h

Respondre

Prou de mentides, volem una DEMOCRÀCIA REAL JA!!!!!

m

marius

Igualada

18 de maig 2011.17:56h

Respondre

Ja era hora que algún candidat parlés clar, tocant de peus a terra, i deixant de banda les obres faraòniques, que son del passat, per dedicar els seus esforços a recuperar el teixit productiu i... Llegir més comercial de la ciutat, tan oblidat, quan no combatut, en els darrers anys.

Marc, Igualada necessita el teu lideratge !!!

F

Fidel

18 de maig 2011.13:49h

Respondre

Política ve de ’polis’, que en grec vol dir ciutat. Polítics i ciutadans, en general, hem de fomentar la construcció de la societat d’acord amb uns valors i idees. Els tecnòcrates en diuen,... Llegir més igual que els militars, estratègies. Els ciutadans en diem convivència. Si no hi ha ideologies al darrere d’una opció política, què podem esperar de la seva gestió? Potser interessa actuar de forma demagògica o tirànica o interessada. Si no hi ha una ideologia i uns valors preestablerts, el moment mana?

R

Rafa

Igualada

18 de maig 2011.10:00h

Respondre

Les ideologies s’han acabat?. Com es pot afirmar això? Precisament estem en un gran dèficit de valors i d’ideologia, Com es pot afirmar això mentre milers de joves surten al carrer per exigir... Llegir més un canvi radical de valors. Mentre hi ha la major crisi de valors i d’idees de la història de la humanitat. Com es pot apostar per la tecnocràcia, per la gestió pura i dura sense una ideologia que la sustenti, sigui la que sigui, Després diuen que perquè hi ha desafecció. Jo vull polítics no tecnòcrates. Líders amb que posin en pràctica uns valors mitjançant una gestió eficaç i eficient . I el primer gran valor que ha de tenir un líder és tenir valors.
Bé , prefereixo pensar que el sr. Marc Castells s’ha equivocat com diu Jumee.

A

Antoni

Igualada

18 de maig 2011.09:57h

Respondre

Sr Martinez Puigverdes. A Espanya, tot just fa un any, hem assistit a la trista coincidència que un govern d’esquerres ha hagut d’aplicar la retallada més gran en drets socials de la història... Llegir més de la democràcia (congelació pensions, rebaixa sous funcionaris, etc), sense tenir en compte que no hi ha retallada social més gran que l’increment de l’atur.
Per tant, moltes d’aquestes mesures, s’haurien pogut evitar o en tot cas amortir l’efecte amb una mica més de gestió. I no només gestió de gent de l’IESE, sinó també gestió política sense necessitat de ser un MBA, com és acceptar la crisi, ser realista, i enviar missatges a la societat que permetin, malgrat les dificultats econòmiques, que la iniciativa privada puguin tenir un mínim de confiança en els seus polítics, i això vol dir fer polítiques creïbles, i no negar, com es va fer, la crisi. Per tant, els polítics, sense necessitat d’haver passat per l’IESE, poden ajudar i molt. Altra cosa, és que suposo que segurament s’hauran d’envoltar de gent de l’IESE o en tot cas ben formada, per fer més eficient l’administració pública. Perquè el mercat, ja s’encarrega de fer eficient l’empresa privada, i pel que fa a l’empresa pública, com que no la regula el mercat, evidentment s’haurà de nodrir d’especialistes per tal de fer-la el màxim d’eficient possible.

m

mireia

18 de maig 2011.09:21h

Respondre

Bona entrevista! per fi sabem alguna cosa més dels candidats!!!

J

Jumee Marinez Puigverdes

igualada

18 de maig 2011.08:52h

Respondre

Ideologia i gestio
Sr .Marc Castells desitjo de tot cor que les seves paraules siguinun error de transcripcio , matá les ideologies en benefici de la gestio amb recorda la epoca mes autoritaria,del... Llegir més nostre Pais i amb consta que voste es un democrata convençut.
Que tingui un bondia.

J

Jmanel

IGDA

18 de maig 2011.07:33h

Respondre

És perillós dir que les ideologies han acabat: aleshores que contractin a algú amb estudis, sortit de IESE, o com a mínim amb formació en adminstració pública... No sembla que gaires dels... Llegir més candidats a IGDA tinguin formació o experiència professional meritòries

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.